30 september 2009

Majas alfabet av Lena Andersson

Boken Majas alfabet har funnits länge, men det är en riktigt bra bok så det är inte konstigt. En riktig goding bland barnböckerna. Boken är så fint illustrerad. Jag älskar bilderna! Och allra bäst blir boken om man har musik-CD:n till så man kan lära sig sångerna. En av mina favoriter är:

Vi har en ask, den är minst hundra år,
den blir bara högre ju mer tiden går
och jag har en gunga på lägsta grenen
där sitter jag och gungar med benen.

Den har så fin melodi!

Denna bok borde finnas i alla barns hem!

27 september 2009

Alfabetsjakten av Mats Wänblad

Jag och 4-åriga tjejen läste Alfabetsjakten tillsammans. Hon tyckte den var spännande och det var också kul med alla aktiviteter och tips som t ex: Hitta 5 D:n i bilden, göra ett tändsticks-alfabet, fiska bokstäver, måla sandpappers-bokstäver. Det är en sådan bok som man kan läsa flera gånger och göra lite aktiviteter då och då.

Boken handlar om Morbror Matti och Elsa som hittar en trasig lapp med bokstäver på. Det saknas några bokstäver för att det ska bli hela ord. De tror att det är en skattkarta och så börjar jakten.

Förlag: Rabén & Sjögren





23 september 2009

Fickspöken av Pernilla Stalfelt

En hejdlös rolig bok är Fickspöken. Den får ni bara inte missa!!! Hela familjen ÄLSKAR denna bok! Jag skrattar bara jag tänker på den!

Fickspöken är spöken som bor i fickor. Oftast är de snälla och då ligger de och kurrar i fickan. Ibland är de besvärliga och då kan bland annat detta hända

"och kanske kissar i en papperskorg
eller i en blomkruka"


22 september 2009

Kung Ludde av Ulf Löfgren

Den här boken har vi läst måååååånga gånger hemma hos oss. Äldsta dottern älskar den! Den är både rolig och tokig.

Den handlar om Ludde och Hasse som leker. De leker att Ludde är kung och det ska komma några och hälsa på honom. Han ska rimgissa. På varje uppslag kan man se en liten del av en bild av den/det som hälsar på honom. Så här kan det låta:

"På sjön där finns en vacker svan
- men nu kommer det en..


...INDIAN, säger Ludde"

Så är det bild på en gående banan med ansikte.


Nej, det var fel. För det var en BANAN, säger Hasse"

Så ser man en bild av Ludde som fnissar och säger "En banan! Det var väl tokigt"

Det är inte bara tokigheter utan ibland så gissar Ludde rätt. Min dotter tyckte det var så kul att säga vad det var som skulle komma!!! Precis en sådan sak som barn brukar tycka om!!!

Förlag: Almqvist & Wiksell

20 september 2009

Det lilla tuff-tuff-tåget av Claybourne & Moon

Jag har hittat en bok som den minsta dottern gillar. Hon är 15 månader, snart 16 månader och hon tycker verkligen om denna bok. Den är på rim. Tågvagnarna är upphöjda så det  hål i varje sida för vagnarna, men för varje sida så är det ju ett djur till ritat i vagnen. Smart gjort! Lilla tjejen älskar att ta på vagnarna och peka på djuren!

"Tuffeti-tuffeti-tuffeti-tut!
Nu åker det lilla tåget ut!
Det är apan som kör i ur och skur.
Vem vill följa med på en tur?"

Boken handlar om en apa som kör ett tåg. En efter en får andra djur följa med. När tåget är fullt åker de till havet, där de leker och badar.

Förlag: Go´boken

19 september 2009

En liten skär och många små brokiga av Carin och Stina Wirsén

Hittade en söt bok på rim, nämligen En liten skär och många brokiga. Min dotter vill att jag ska läsa den om och om igen. Det har jag inget emot. Jag tycker ju om att läsa högt för henne och jag gillar att läsa på rim. Det är en räknesaga, först handlar den om ingenting och sedan 1, sedan två osv. Det här är vad som står på en av sidorna:

"1
En liten skär
plockar bär"

Som ni märker så är det inte mycket text på sidorna. Barnen lär sig snabbt vad som står på sidorna och kan fylla i med rimmet. Samtidigt som det är en räknaesaga är det också en färgsaga. Och visst är bilderna är busigt söta?



Förlag: Bonnier Carlsen

18 september 2009

Riktiga vänner av Katryn Cave och Nick Maland

Den här boken har jag läst för min dotter och jag bara måste läsa den för min etta. Den handlar om två vänner och vad vänskap är. T ex står det:

" En gång ramlade jag och gjorde illa mitt knä. Du lade dina armar omkring mig."

Det är en perfekt bok när man ska prata omkring vad vänskap är! Hur man ska vara som vänner. Jag är så glad att jag hittade den!

Förlag: Sjöstrands förlag Stockholm
ISBN: 91-7574-600-X

17 september 2009

Yre-Tyre får en vän av Jamie Rix

Läste den här boken högt för min klass och det var en höjdare! Barnen tyckte att den var både rolig och spännande. Vi tyckte mycket om hur texten var skriven så det passade det som berättades. Texten slingrade sig nämligen eller hoppig när geten hoppade. Vilken underbar bok!
Boken handlar om geten Yre-Tyre som är en bergsget som tyvärr är oerhört rädd för höjder. han vill bo nere på ängen, men de tycker de andra är dumt. Där bor ju fåren. Yre-Tyre rymmer till fåren. Fast de vill inte ha honom där. Fast när ett av fåren försvinner på berget så blir det Yre-Tyre som ger sig av för att rädda fåret!

Förlag: Go'boken

15 september 2009

Petter och hans fyra getter av Einar Norelius

Det här är en klassiker som alltid går hem hos barnen. Jag tycker själv mycket om den. Den är på enkelt rim och med härliga bilder. Den är lätt att ta till sig och kanske är det som gör att barnen gillar den. Eller också att den handlar lite om ont och gott. I alla fall är det en mycket omtyckt bok!
Boken handlar om en Petter som har fyra getter och en katt,  som heter Murre Svart. Petter vallar sina getter i skogen, men en dag kommer Trollet Ludenben och äter upp getterna. Då griper katten Murre Svart in!

"I en stuga bodde Petter
Med en katt och fyra getter

Första geten hette röd.
Den åt bara smör och bröd."

9 september 2009

Rut & knut & lilla Tjut

Jag gillar att läsa böcker som är på vers. Det blir sånt härligt flyt i det man läser! Den här boken handlar om hur det är att få ett litet syskon. Både det som är bra och det som inte är så bra! Den här boken är charmig just på grund av att den är rakt på sak och inte så putte-nuttig. Dessutom är den lite smårolig!

8 september 2009

Så dumt! Jeanne av Jeanne Willis och Tony Ross

Det här är en härlig bok om vikten av att kunna se saker och ting på andra sätt än sitt eget. Det handlar om den nyinflyttade fladdermusen, som ska få en present. De andra djuren tror att hon är galen eftersom hon säger att hon vill ha ett paraply för att hålla fötterna torra och berget är med spetsen neråt. Ugglan visar till slut att de ska försöka se det hela ur fladdemusens synvinkel genom att hänga upp och ner i trädet.

7 september 2009

Lennarts listor av Barbara Bottner och Gerald Kruglik

Det här är en charmig bok om musen Lennart som gillar att göra listor. Han gör bland annat listor över vad han ska göra på dagen, vad han tycker om och olyckor som han varit med om. Lennart gör inte spontana saker. Så möter Lennart sin nya granne Albert. Albert han är spontan och gör inte listor. Albert gillar äventyr. Så ska Albert åka iväg på ett äventyr. Den dagen blir det ett hemskt oväder och Lennart åker till flygplatsen för att varna Albert. Då får han vara med om äventyr.