25 september 2010

Bara vara Jennie av Solveig Olsson-Hultgren

Boken handlar om nioåriga Jennie som bor med sin mamma och lillebror. Mamma är ibland förklädd prinsessa och ibland dricker hon och är konstig. Dagen då Jennie ska börja trean har mamma druckit och hon sover, fast hon borde ha väckt Jennie. Inte heller har hon sytt upp de nya byxorna som hon lovat och Jennie får springa till skolan med andan i halsen med smutsiga kläder.

Författaren lyckas verkligen bra med att beskriva hur Jennie känner sig! Det här är en bok som känns! Jag hoppas att många läser den, för det är den värd. Jag tror också att den kan vara ett stöd för barn i den situationen, men även att den kan ge förståelse till barn, som inte är i den situationen. Hjälpa dem att förstå de som har det svårt!

Jag kanske ska tillägga, eftersom det är en barnbok, att det hela vänder så småningom. Omgivningen reagerar och hjälper Jennie.
Passar troligtvis åldern 9-12 år.

Jag läste den här boken i en bokcirkel, som Karin Berg anordnat. Opal förlag sponsrade oss med böcker och det tycker jag är mycket trevligt av dem!!!

Förlag: Opal

13 september 2010

Blomsterälvorna (Wilma vallmoälvan), Dansälvorna (Ebba balettälvan) och Hedda Havsälvan

B|Wahlströms har en serie med lättlästa böcker för barn som precis kommit igång med läsningen. Det är lättlästa slukarböcker. Jag vet att de är populära, för jag har elever i klassen som älskar dem. Ska jag vara ärlig, så hade jag definitivt också gjort det i deras ålder. Det är spänning på ett tjejigt sätt. Jag tycker att det är jättebra att de finns, för de lockar till läsning! Och ju mer barnen läser desto bättre blir de på att läsa. Det är så smart att göra en serie, där varje bok är ett äventyr och en del av lösningen på det stora problemet. Det blir nog en sorts samlarkänsla hos barnen. Jag tycker också om att det i början av varje bok har en karta över platsen där alla böckerna i seriens äventyr utspelar sig. Så gillar jag också att det är tjejer som på egen hand löser mysterier/problem!

Det finns flera böcker och serier i serien om älvorna.

Jag har läst Ebba Balettälvan som finns i serien Dansälvorna. Kung Bore har i denna serie stulit dansbanden och tvingat bort de sju dansälvorna från Älvlandet. I seriens första bok som heter Ebba Balettälvan är Rebecka och Kristin på väg för att se baletten Svansjön, när älvorna kommer för att be om hjälp. De får veta vad som hänt och ska försöka få tillbaka balettbandet från de elaka svartalferna. Boken är på 73 sidor och det är stor text och bilder på de flesta sidorna. I denna bok får man även läsa början på nästa äventyr som är om Discoälvan.

Jag har också läst Wilma Vallmoälvan i serien Blomsterälvorna. Den är del två i berättelsen där Kung Bore skickat ut sina elaka svartalfer för att stjäla de magiska blombladen som är försvunna. När älvorna inte har dessa så dör alla blommor. Kristin och Rebecka är på påsklov på hotellet Rosenslottet med sina familjer. Vallmoälvan ber om deras hjälp. Hon tror att det magiska vallmobladet finns i blomsteraffären. Tyvärr beger sig även svartalferna dit i blomsteraffärens skåpbil. Den här boken har också stor text och bilder på nästan alla sidor. Det är 76 sidor.

Så har jag läst Hedda Havsälvan som är lite tjockare och en bok i en serie av fristående böcker. Där avslutas varje äventyr i varje bok. Boken är på 176 sidor, men har som de övriga serierna bilder på nästan varje sida och stor text. I denna boken är Kristin och Rebecka hos Kristins farmor i en fiskeby. De är på grillparty hos Älvorna , när Kung Bore stjäl de förtrollade pärlorna som styr Ebb, flod, gryning och skymning. Svartalferna gömmer pärlorna i havet. Kristin och Rebecka lovar att hjälpa älvorna tillsammans med Hedda havsälvan.

Jag har tidigare även läst del 2, Miranda musikälvan, i serien om musikälvorna. Boken handlar om att Kung Bores svartalf vill ha musikälvans magiska partyväska (älvorna ska ordna ett party för sitt kungapar). Därför fixar svartalfen så att det blir problem med musiken på en balettföreställning som en grupp med flickor ska ha. Musikälvan flyger dit för att hjälpa till och blir av med sin partyväska. Rebecka och Kristin skyndar sig för att hjälpa henne. Boken är på kring 70 sidor och har många bilder.

Förlag: B|Wahlströms

11 september 2010

Varulven av Ewa Christina Johansson

Boken handlar om Alex. Hela hans klass tältar i skogen. Både ärkefienden Loke är där och Rut, som Alex är förtjust i. Plötsligt försvinner Rut och Alex och Loke beger sig ut i skogen för att leta efter henne. Där i skogen finns något som Alex tror är en varulv. Där finns också en konstig fladdermus.

Det är en spännande bok, med en historia där man inte riktigt vet om det är en varulv som barnen möter eller inte.

Förlag: B|Wahlströms

10 september 2010

Melvin viktigast i världen Av Anna Munyua

Vi har läst boken "Melvin är viktigast i världen" här hemma. Det är en färgglad bilderbok med många detaljer att titta på. Just bilderna är mina barn mycket förtjusta i. Det är kul för mig som vuxen med bilder där det finns mycket att prata om. Jag är också glad över att det är ett barn med i berättelsen som inte har det typiskt ursvenska utseendet och att det inte kommenteras, utan är bara något självklart. (Tilltalar både mig som mamma och som lärare).
Passar barn mellan 2-5 år.

Förlag: Avaltea