26 april 2011

Odd och frostjättarna av Neil Gaiman

Jag brukar älska Neil Gaiman, men den här boken nådde inte upp i de andra böckernas storhet. Det betyder inte att den var dålig - bara att den inte var Neil Gaiman - fantastisk! Jag har ju blivit bortskämd med hans böcker. Kanske är det också skillnad i och med att denna bok riktar sig till yngre läsare.

Den här boken skulle ha kunnat utspela sig i år med tanke på den vintern som vi haft. Boken handlar nämligen om en vinter som inte verkar vilja ta slut. Vingapojken Odd har rymt hemifrån och möter en björn och hans vänner, räven och örnen. Dessa djur visar sig vara de gamla nordiska gudarna Tor, Loke och Oden. Det visar sig att en rimfrostjätte har tagit över Valhalla. Odd ska hjälpa Ror, Loke och Oden att få tillbaka Valhalla.
-~-~-~-~-~-~-~~-~-~-~-~-~-~-~-~
Titel: Odd och frostjättarna
Författare: Neil Gaiman
Illustratör: Mark Buckingham
Antal sidor: 121
Förlag: Bonnier Carlsen
ISBN: 978-91-638-6725-5

22 april 2011

En vän som heter Mia av Peter Pohl

Ännu en härlig bok av Peter Pohl. Han kan det där med att skildra det svåra på ett bra sätt. Det är en bok som talar om hur det är, men som ändå ger hopp.

En vän som heter Mia handlar om Lina, som har en lillebror och en mamma som är alkoholist Lina får ibland lämna lillebror på förskolan. Hon måste ljuga när personalen frågar varför mamman inte kommit på möte. Det är svårt för Lina att hålla mammas alkoholism en hemlighet. Inte ens för sin vän bästa Mia berättar hon. Hon har aldrig varit hemma ens hos Mia och Mia har absolut inte fått komma hem till henne. Men en kväll har hon ingen annanstans att ta vägen än hem till Mia.
-~-~-~-~-~-~-~~-~-~-~-~-~-~-~-~
Titel: En vän som heter Mia
Författare: Peter Pohl
Antal sidor: 91
Förlag: Opal
ISBN: 978-91-7299-423-2

19 april 2011

Cirkusdeckarna och medeltidsmysteriet av Dan Höjer och Stina Lövkvist

Boken handlar om tvillingarna Kaspar och Katinka. De är stjärnor på cirkusen Pommery. den här gången är de i Vísby. En ovärdelig slottsnyckel försvinner och de bestämmer sig för att ta reda på vem som tagit den. Det är en spännande mysteriebok som passar barn i åldern 6-9 år. Det är en kapitelbok med ganska stor text.
-~-~-~-~-~-~-~~-~-~-~-~-~-~-~-~
Titel: Cirkusdeckarna och medeltidsmysteriet
Författare: Dan Höjer
Illustratör: Stina Lövkvist
Serie: Fristående del i Cirkusdeckarna
Antal sidor: 219
Förlag: Semic
ISBN: 9789155256890

18 april 2011

Maj-Britt och Mars-Britt och husvagnen av Anne Holt och Anne Holt

Boken utspelar sig i maj och handlar om åttaåriga Maj-Britt. En dag får Maj-Britt en ny granne. Hon presenterar sig som Mars-Britt efter att Maj-Britt sagt sitt eget namn, Fast egentligen heter hon Victoria. Det är full fart på Mars-Britt. Hon liknar faktiskt Maj-Britts mamma till sättet. Maj-Britt är mer lugn av sig och ansvarstagande. Hon är den som har alla saker som kan behövas i ryggsäcken, som inte tycker om att man svär och som är försiktig av sig. Maj-Britt tycker att mamma kan vara jobbig. Som nu när mamma hittat på en nytt spel och råkar ge Mars-Britt en alldeles för stark stöt eller att mamma dyker upp i pappas gamla fula pyjamas.
Bokens tema är att man får vara den man är och att man är bra precis som man är och det gillar jag. Dessutom att man kan vara kompisar fast man är olika och att det är en bra sak. Det är en trevlig bok med fina bilder. Passar åldern 6-9 år.
-~-~-~-~-~-~-~~-~-~-~-~-~-~-~-~
Titel: Maj-Britt och Mars-Britt och husvagnen
Författare: Anne Holt
Illustratör: Anne G. Holt (Anne Holts syssling)
Orginaltitel: Mai-Britt, Mars-Britt og campingvogna
Översättning: Barbro Lagergren
Antal sidor: 135
Förlag: Lilla Piratförlaget
ISBN: 978-91-642-0352-6

17 april 2011

Boken om änglar av Andreas Palmaer och Amanda Eriksson


Det här är en bok om änglar med "fakta" kring olika sorters änglar i berättande form. Men man får nog vara noga med att förklara för barnet som ska läsa boken att det inte är fakta, utan att det är vad man tror om änglar. Inte sanningar. Är barnet medvetet om detta är detta en kul bok med småroliga bilder för den som vill lära sig lite mer om änglar.
 
Passar åldern 7-9 år.
-~-~-~-~-~-~-~~-~-~-~-~-~-~-~-~
Titel: Boken om änglar
Författare: Andreas Palmaer
Illustratör: Amanda Eriksson
Antal sidor: 64
Förlag: Alfabeta
ISBN: 978-91-501-1318-1

15 april 2011

Barbapapa Båten av Annette Tison och Talus Tison

Ännu en härlig bok om Barbafamiljen. Den här gången är det sommar. De ger sig iväg till ön för att titta på det gamla slottet. Så hittar de ett övergivet skepp. De tar båten för att åka till hamnen för att visa upp skeppet. Men då blåser det upp till storm. Den här boken går varm här hemma just nu! (och mamma som är less på vintern har inget emot om att läsa en bok som INTE utspelar sig i vintermiljö).
Passar i åldern 3-6 år
-~-~-~-~-~-~-~~-~-~-~-~-~-~-~-~
Titel: Barbapapa Båten
Författare: Annette Tison och Talus Tison
Orginaltitel: Barbapapa Le Bateau
Översättning: Maria Marchner
Antal sidor: 20
Förlag: B|Wahlströms
ISBN: 9789132159671

De magiska tolv: Uppdraget av Michael Grant

Boken handlar om 12-årige Mack. Han har många fobier. Plötsligt så får han veta att han är en av de Magiska 12 och att han ska rädda världen tillsammans med de andra 11. Den Bleka drottningen släpps snart fri och hon är ond och vill ta över världen.

På första sidan räknas det upp alla fobier som Mack har (och jag kan säga att det är inte bara en). Det är då jag börjar tycka om boken. Jag tycker om humorn i boken. Speciellt de dagboksanteckningar som Golem gör till Mack. (Golem ska föreställa Mack när han är borta för att rädda världen, så ingen saknar Mack).

"Käre Mack,
Visste du att man inte får äta katter? Varje dag lär jag mig något nytt. Så jag tror att jag blir en bättre och bättre Mack. Men jag ser kanske slätare ut än jag borde, för mamma viskade någonting till pappa om att jag behövde en järnskrynklare.
Din vän
Golem"

Passar åldern 9-12 år.
-~-~-~-~-~-~-~~-~-~-~-~-~-~-~-~
Titel: De magiska tolv: Uppdraget
Författare: Michael Grant
Orginaltitel: The magnificent 12: The call
Översättning: John-Henri Holmberg
Serie: Del 1 i serien
Antal sidor: 167
Förlag: B|Wahlströms
ISBN: 9789132159350
Författare: Michael Grant

Orginaltitel: The magnificent 12: The call

Översättning: John-Henri Holmberg

Antal sidor: 167
Förlag: B|Wahlströms

ISBN: 9789132159350

14 april 2011

Barbapapa Djuren av Annette Tison och Talus Tison

Det går inte annat än att älska böckerna om Barbafamiljen. I alla fall inte i den här familjen. Vi är helt sålda på böckerna. Det är böcker som är trevliga, sympatiska! I den här boken räddar Barbapapa en drös med ledsna djur. Äntligen får de komma tillbaka till Afrika!

Passar i åldern 3-6 år
-~-~-~-~-~-~-~~-~-~-~-~-~-~-~-~
Titel: Barbapapa Djuren
Författare: Annette Tison och Talus Tison
Orginaltitel: Barbapapa Les Animaux
Översättning: Maria Marchner
Antal sidor: 20
Förlag: B|Wahlströms
ISBN: 9789132159688

11 april 2011

Theos Pompeji av Kim M. Kimselius

Theos Pompeji handlar om Theo som bor med sin familj i Pompeji 79 f.Kr. Hans familj är rik och har slavar, men Theo tycker att slavar ska få vara fria. Det är inget som han öppet vågar prata om, men han räddar en gammal man som visar sig vara deras slav Poltias far. Det gäller att smyga med den gamle mannen är gömd hemma hos Theo, för upptäcker någon detta är Theo illa ute. Dessutom har Theo ett bekymmer till. Om några månader är Theo vuxen och hans far vill att han ska gifta sig. Theo vill verkligen inte detta och undrar hur han ska kunna slingra sig ur detta.

Det här är en spännande och fascinerande historia om Romartiden. Det märks att författaren gjort mycket research. Jag tror att många barn- och ungdomar kommer att sträckläsa denna härliga bok! Jag blev mycket sugen på att läsa nästa bok i serien!

-~-~-~-~-~-~-~~-~-~-~-~-~-~-~-~
Titel: Theos Pompeji
Författare: Kim M. Kimselius
Antal sidor: 192
Förlag: Roslagstext
ISBN: 9789197626071

6 april 2011

Volt och vampyrer av Marcus Sedgwick

Det här är ännu en del i serien om familjen Annorhand och korpen Edgar. Jag gillar verkligen att läsa de här böckerna. De är så underbart humoristiska och så är det så härliga personligheter. Mest av allt gillar jag korpen Edgar. Så älskar jag de små faktarutorna som varje kapitel börjar med. Här är ett exempel på en sådan:
"När Minty var en ung häxa fick hon till en fantastisk trolldryck. Inte nog med att den kunde få vem som helst att bli kär i vem som helst, och förvandla druvor till champinjoner... Den var också suverän som putsmedel för matsilver."
Illustrationerna av Pete Williamson är pricken över i:et i denna bok.
Boken är en kapitelbok som passar i åldern 7-9 år.
-~-~-~-~-~-~-~~-~-~-~-~-~-~-~-~
Titel: Volt och vampyrer
Författare: Marcus Sedgwick
Illustratör: Pete Williamson
Orginatitel: Raven Mysteries: Vampires and Volts
Översättning: Carla Wiberg
Serie: Del 4 i serien Korpmysterierna, fristående
Antal sidor: 207
Förlag: B|Wahlströms
ISBN: 9789186634063