28 maj 2011

Ryslig resa av Thomas Halling

En riktigt spännande rysare för barn.

Hela familjen åker på skidsemester på sportlovet. De ska bo på ett gammalt hotell, som inte verkar speciellt trevligt. Hemsk mat och läskig personal och det verkar vara något som inte stämmer. De tre syskonen Linus (8 år), Maja (10 år) och Oskar (12 år) vill verkligen inte vara kvar på det mystiska hotellet.

Den passar åldern 7-9 år. Stor text på sidorna. 8-9 textsidor per kapitel och ett par bilder per kapitel.

-~-~-~-~-~-~-~~-~-~-~-~-~-~-~-~
Titel: Ryslig resa
Författare: Thomas Halling
Antal sidor: 96
Förlag: Alfabeta
ISBN: 978-91-501-1218-4

22 maj 2011

Little Darlings av Jacqueline Wilson

Little Darlings handlar om 11-åriga Destiny, som bor med sin mamma. Hennes mamma säger att rockstjärnan Danny Kilman är Destinys pappa. Destiny och hennes mamma lever rätt fattigt, men när Destiny fyller 11 år har hennes mamma köpt en tågbiljett in till London för att de ska gå till en premiär dit Danny ska komma. Boken handlar också om Danny Kilmans dotter Sunset. Sunset är rik, men har inga vänner. Hon hamnar i skymundan hemma. Sunset och Destiny är lika gamla. De möts och blir i hemlighet brevvänner. Sunset och Destiny berättar vartannat kapitel.

Boken är spännande, men det märks att den är skriven för barn. Vissa saker kan jag som vuxen tycka är kanske lite överdrivna, men det är inget som de barn som läser kommer att tycka eller ens lägga märke till. Jag är övertygad om att de kommer att tycka att det är en fantastisk bok.

Boken passar åldern 9-12 år.
-~-~-~-~-~-~-~~-~-~-~-~-~-~-~-~
Titel: Little Darlings
Författare: Jacqueline Wilson
Orginaltitel: Little Darlings
Översättare: Barbro Lagergren
Antal sidor: 326
Förlag: Alfabeta
ISBN: 978-91-501-1342-6

19 maj 2011

Drakmötet av Niklas Krog

En trevlig och spännande fantasybok för barn om dvärgen Tann.

Dvärgen Tann, hans vän skogsflickan Aina och eken Bladlus är ute på vandring. Då försvinner Aina. Smådrakarna har tagit henne. Dvärgen Tann ger sig av mot bergen för att rädda henne. Tyvärr kan inte Bladlus följa med och hjälpa honom eftersom hans syns för bra på den stora slätten.

Drakmötet är en ganska lättläst kapitelbok för åldern 7-9 år. Men det är ganska mycket text så det är inte en nybörjarbok. Ungefär 20 rader text per sida och ca 8 sidor per kapitel. En bild per kapitel. Boken fungerar bra som högläsningsbok också.
-~-~-~-~-~-~-~~-~-~-~-~-~-~-~-~
Titel: Drakmötet
Författare: Niklas Krog
Serie: Del 3 i serien Legenden om Tann
Antal sidor: 111
Förlag: B|Wahlströms
ISBN: 978-91-534-3655-3

15 maj 2011

Turbo och skräcknatten av Ulf Sindt

En spännande och lättläst barnbok om Turbo, Olle och Simon som lyckas bli instängda i skolans källare när de ska hämta studsbollen som förirrat sig dit. De inser att de blir tvugna att tillbringa natten i källaren och ordnar och fixar. Det är läskigt där tycker de allihop.

Turbo och skräcknatten är en fristående del i serien om Turbo. Det spelar verkligen ingen roll i vilken ordning man läser böckerna och det tycker jag är så skönt! boken är en lättläst bok, som passar för den som kommit igång med läsningen. Det finns bilder på varannan sida och texten är ganska gles. Boken passar nog för 7-9-åringar.

-~-~-~-~-~-~-~~-~-~-~-~-~-~-~-~
Titel: Turbo och skräcknatten
Författare: Ulf Sindt
Serie: Fristående bok i serien om TurboAntal sidor: 48
Förlag: Alfabeta
ISBN: 978-91-501-1276-4

2 maj 2011

Trollkarlens elefant av Kate Dicamillo

Oj, glömde ju att skriva om denna bok som jag läste för klassen. Den handlar om en pojke, Peter, som bor i staden Baltese med en man som heter Vilna Lutz. Peters föräldrar är döda. Vilna säger att även Peters syster är död. Men en dag när Peter är ute för att handla mat så besöker han en spågumma som säger att hans syster lever och att en elefant kommer att leda honom till henne. En dag råkar trollkarlen trolla fram denna elefant.

Eleverna tyckte mycket om boken. De var alldeles knäpptysta när jag läste. Jag trodde de skulle tycka att den var svår eftersom den innehöll många svåra ord, men det tyckte dom inte. De fångades av det magiska och mystiska i boken och även det sorgliga i att Peters föräldrar var döda och att han trodde att hans syster var död.
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Trollkarlens elefant
Författare: Kate Dicamillo
Antal sidor: 201
Förlag: Kabusa böcker
ISBN: 978-91-7355-123-6