26 juli 2011

Stallkompisar av Pia Hagmar

Det ÄR så mysigt att läsa hästböcker på sommaren. Speciellt när de utspelar sig på sommaren. Den här passar utmärkt till hästintresserade tjejer och kanske killar i åldern 7-9 år. Det värsta är nog att de kommer att sluka den och sedan längta efter mer. Men innan de läser denna så kan de läsa de tidigare böckerna om Flisan. Det här är nämligen bok nummer åtta i serien. Så börjar man med bok nummer ett så har de en hel hög med spännande och trevliga böcker att läsa. Texten är med ganska stor stil, men det kräver ändå att man är en lite mer än precis en nybörjare om man ska läsa den själv.

Boken handlar om Flisan som har en egen häst numera: Tarzan. Hon är ofta i stallet med sin kompis Siri och även Sophie och Kevin. Kevin, som är mycket äldre än Flisan och Siri, är trevlig i stallet, men en helt annan person i skolan. Där är han med i det tuffa gänget och Flisan är lite rädd för honom.
-~-~-~-~-~-~-~~-~-~-~-~-~-~-~-~
Titel: Stallkompisar
Författare: Pia Hagmar
Antal sidor: 134
Förlag: B|Wahlströms
ISBN: 978-91-32-16002-8

25 juli 2011

Midnattsfesten av Titania Woods


Den här boken passar bra till en tjej 7-9 årsåldern till skolstarten i höst. I boken börjar nämligen älvorna också om skolan, Glittervingsakademin. De har haft lov. Flora får hemlängtan, speciellt eftersom hon snart fyller år och brukar fira födelsedagen med sin familj. Floras vän Bella vill muntra upp henne och planerar en hemlig midnattsfest för Flora.

-~-~-~-~-~-~-~~-~-~-~-~-~-~-~-~
Titel: Midnattsfesten
Författare: Titania Woods
Serie: Del 2 i serien Glittervingsakademin
Orginaltitel: Midnight Feast
Antal sidor: 123
Förlag: B|Wahlströms
ISBN: 978-91-32-15903-9

17 juli 2011

Legenden om Morwhayle: Häxmästaren av Peter Bergting

Häxmästaren är en sådan där bok som innehåller sådant som jag vill ha i fantasyberättelser och som gör att jag bara myser. Det här är en del av ingredienserna som gör den så bra:
1. Häxmästaren utspelar sig i en tilltalande och magisk miljö, som är långt från nutiden.
2. Det finns varelser i berättelsen som t ex stäpptroll, drakar, trollkarlar och Orobouzer.
3. Det finns en karta över välden som man kan drömma sig bort i ett tag.
4. Det är en spännande äventyrsberättelse.

Ett extra plus för boken är att det finns wikipediasida där man kan läsa om karaktärerna, valutan, områderna och magin.

Boken handlar om Arteil Krill och Malda. De är tvillingar men har inte setts på 10 år. Arteils far har sagt att hans syster var död, men plöstligt kommer hon genom en magisk portal. Arteil får följa med Malda till staden Morgwhayle och med följer Brian, hunden som visar sig inte vara en hund. malda vill ha hjälp med något, men det är inte så lätt som det verkar.

Boken passar från ca 10 år och uppåt. Man kan definitivt läsa den som vuxen!

Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~-~-~-~~-~-~-~-~-~-~-~-~
Titel: Häxmästaren
Seie: Del 1 i serien Legenden om Morwhayle
Författare: Peter Bergting
Antal sidor: 303
Förlag: Semic
ISBN: 978-91-552-5718-7ISBN: 978-91-552-5718-7

13 juli 2011

Jag har alltid varit fascinerad av det gamla Egypten, därför var det extra kul att läsa denna bok. Det är så härligt att läsa en äventyrsbok, där faktan är så fint instoppad. Man lär sig massor utan att vara medveten om det. Gissa två gånger om den här lärarinnan blir glad. ;) Jodå, hon tycker det är perfekt att barnen lär sig saker utan att behöva anstränga sig - utan bara ha en stunds roligt. Då stannar dessutom det de har lärt sig bättre, än när de tragglat det inför ett prov.

Så sätt boken i handen på ett barn och låt barnen svepas iväg på detta spännande äventyr till det gamla Egypten, så slår du många flugor i en smäll. Barnet tränar läsning, lär sig en del om det gamla Egypten men får framför allt ett härligt äventyr i en annan värld!!! Det är väl det som kallas en win-win situation?
-~-~-~-~-~-~-~~-~-~-~-~-~-~-~-~
Titel: Faraos förbannelse
Författare: Kim M. Kimselius
Antal sidor: 226
Förlag: Roslagstext
ISBN: 978-91-976260-3-3

11 juli 2011

Grekiska gudar av Andreas Palmaer och Peter Bergting


Jag tycker om sådana här böcker. Faktaböcker för barn som är enkla, men ändå informativa. Så är det ju intressant att läsa om de gamla grekiska gudarna, vilket jag hoppas att många barn upptäcker! Den här boken får tummen upp!

Den borde passa i åldern 7-10 år.
-~-~-~-~-~-~-~~-~-~-~-~-~-~-~-~
Titel: Grekiska gudar: De tre bröderna
Författare: Andreas Palmaer
Illustratör: Peter Bergting
Antal sidor: 64
Förlag: Alfabeta
ISBN: 978-91-501-1317-4